Thai festivalsSongkranLoy Krathong

Songkran

Tijdens Songkran (‘van plaats veranderen’) wordt het traditionele boeddhistische Nieuwjaar gevierd. Het festival begint met een massale gang naar de tempel. Centraal staat het maken van verdienste. Zo wordt veel voedsel gegeven aan monniken en worden gekooide dieren vrij gelaten. Een belangrijke rol in het festival speelt het betuigen van hulde aan voorouders, ouderen en monniken. Traditioneel gebeurt dit door het besprenkelen van Boeddhabeelden en de handen van ouderen met water. Bij besprenkelen blijft het echter niet tijdens dit festival. Drie dagen lang wordt iedereen, zonder aanziens des persoons, nat gespoten. En men is niet karig met water! Je kunt het beste oude kleren aantrekken, een waterspuit aanschaffen en post vatten in de buurt van een grote ton water.
Tijdens deze dagen komt het openbare leven in Thailand tot stilstand. Daags voor het Songkran festival vindt er een enorme uittocht plaats van Bangkok naar de rest van het land. Elke Thai wil het Songkran-festival in de familiekring vieren. Iedereen zet zijn zorgen even van zich af en stort zich met overgave in het waterfestijn. Het is tijd voor onbezorgde lol, iets waar de Thai erg goed in zijn. Tijdens het festival vinden ook indrukwekkende en zeer kleurrijke processies plaats in de omgeving van de Tha Phae poort en bij Wat Phra Sing. Nergens wordt het festival zo uitbundig gevierd als in Chiang Mai!
 

Loy Krathong

Dit festival vindt altijd plaats tijdens de eerste volle maan van de twaalfde maanmaand, november, het begin van het nieuwe jaar volgens de maankalender. Dit festival wordt gepland als het weer goed is en het regenseizoen is geëindigd. Het festival is van oudsher een dankbetuiging aan de godin van het water. Centraal staat de ‘krathong’, een bloemstuk met wierookstokjes en een kaars, met als basis een stuk van de bananenboomstam. ‘Loy’ betekent in het Thai ‘drijven’. Drijvende bloemstukjes dus, die met honderden tegelijk te water worden gelaten. Tegen zonsondergang begeven talloze mensen zich met hun krathongs naar het water en laten het bloemstuk met brandende kaars en wierookstokjes te water onder het prevelen van wensen voor het nieuwe jaar. De krathong drijft af, en wordt geacht zonden en kwaad met zich weg te voeren. Hoe langer de krathong met brandende kaars blijft drijven, des te meer voorspoed het nieuwe jaar gaat brengen! De Mae Nam Ping rivier biedt met duizenden drijvende lichtjes in de avond een onvergetelijke aanblik. Alleen in Chiang Mai wordt het festival voorafgegaan door het Yi Peng festival. Dit is het Noord-Thaise woord voor de 12e maand in de boeddhistische kalender. Deze dag staat in het teken van religieuze activiteiten en het maken van verdienste. Het hoogtepunt van de dag is echter ’s avonds, het moment dat iedereen zijn ‘khom loi’, ofwel zwevende lantaarn, op laat stijgen. Men gelooft dat het opstijgen van de khom loi geluk brengt en het kwaad tegenhoudt. Hoe hoger hij stijgt, des te meer voorspoed zal volgen. Ook de lantarens zijn verlicht en het is een spektakel om ze in het donker op te zien stijgen, zeker omdat aan de staart van de lantarens vaak vuurwerk is vastgebonden. Zowel tijdens het Yi Peng als tijdens het Loi Krathong festival worden bovendien processies met praalwagens gehouden en schoonheidskoninginnen verkozen.

 

Vliegerfestival

Vliegeren is heel populair onder het Thaise volk, vooral onder de kinderen van het platteland. Dit festival valt meestal in de maanden tussen februari en april wanneer de moesson regens verdwenen zijn en de rijst is geoogst.

Boon Bang Fai

Dit is een knallend festival omdat dit gaat over (zelfgemaakte) raketten. Meestal in de tweede week van mei, het begin van het regenseizoen. Dit is het moment dat de boeren hun akkers klaar hebben voor het zaaien en is vooral populair in het noorden (provincies Yasothorn en Ubon Ratchathani). Dit festival is een eerbetoon aan de god van de regen en een gebed voor een goede (rijst) oogst.

Poy Sang Long

Dit driedaagse festival is speciaal voor een ethnische minderheid in Thailand, de Shans en Yaian. Deze groepen kwamen van origine uit het noorden van Birma en zijn het meest te vinden in Mae Hong Sorn. In dit festival worden jonge jongens tussen de 7 en 14 jaar ingewijd als monnik voor een bepaalde periode om kennis te maken met de Boeddhistische leer en tevens om eer aan hun ouders te geven. Het festival is aan het eind van maart en begin april in de noordelijke provincies van Mae Hong Sorn.

Phi Ta Khon

Dit festival gaat samen met een gemaskerde processie op de eerste dag van een driedaagse periode. De Thai kennen deze periode als "Boon Pra Wate". Dit festival is in Mei, juni of juli in de kleine stad Dan Sai in het noordoosten van Thailand in de provincie Loei.

Deelnemers aan dit festival verkleden zich als geesten en spoken met grote maskers die gemaakt worden uit kokosnoothout. Tijdens de processie wordt gedanst en gezongen

Maan festival

Dit Chinese festival is meestal op de 15de van de achtste maanmaand, dus in september of oktober. Dit festival is ten gunste van de godin van de maan van wie wordt gedacht dat ze in deze periode is geboren.

Longboat race

De traditie om met de longboats te racen markeert het einde van de regenperiode. Meestal is dit in de 11de of 12de maanmaand (september of oktober) wanneer het water op een hoog peil staat. Hoewel dit festival overal in Thailand gevierd (kan) worden, is dat in ieder geval zo in Phichit Phitsanuloke, Nan, Angthong, Pathumthani, Surat Thani en Ayuttaya.

Sart dag

In het midden van het Thaise jaar (15de dag van de wassende maan in de tiende maanmaand) meestal in september wordt gebruikt om verdienste op doen.

Vegetariërs festival

Dit jaarlijkse evenement vindt plaats in de eerste negen dagen negende maanmaand van de chinese kalender en duurt dus negen dagen. Gedurende deze periode wordt een strikt vegetarisch dieet gehouden en offers gebracht in de tempels. Vooral in het zuiden, met name Phuket, wordt uitbundig gevierd en worden de 10 regels van zuiverheid in acht genomen.

Tak Bat Devo

Er is een mythe dat gedurende meditatie in de regenperiode (Khao Phansa) Boeddha een gebed aan zijn moeder deed (die gestorven was in het kraambed en opnieuw is geboren in de hemel). Dit gebed wordt geacht te gelden gedurende hele regenperiode, drie maanden. 

Yee Peng

Dit jaarlijkse festival wordt gehouden om de volle maan te gedenken in de noordelijke stad Chiang Mai in november. Dit is een religieus festival waarin de lokale bevolking zich bezig houden met offers. Het hoogtepunt van dit festival is het afstoten van vliegende lantaarns in de nachtlucht met het (bij) geloof dat pech zal meedrijven met de lantaarns. Verder wordt gedacht dat de wegdrijvende lichtjes hun zal helpen het juiste pad te vinden. De beste plaats om dit evenement bij te wonen is in het gebied van de Thapae poort waar niet alleen lampjes worden opgelaten, waar ook processies worden gehouden en de lokale schoonheidskoningin bewonderd kan worden.

Bijeendrijven van de olifanten

De Surin staan bekend om hun kennis en kunde met het trainen van olifanten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit evenement ook voor toeristen populair is. De olifanten werden vroeger samengedreven in het de bossen van wat nu Cambodja is. Nu de olifantenpopulatie niet meer zo is als vroeger, wordt het festival begonnen met een optocht van soms wel 120 olifanten. Olifanten laten hun kunde zien met het verslepen van boomstammen, voetbalspel en andere demonstraties. Hoewel dit festival op meerdere plaatsen te zien kan zijn, is het centrum van de activiteiten voornamelijk in de provincie Surin.

Lai Reua Fai

Verlichte boten festival

Van origine werden de boten van bananenhout of bamboe gemaakt, maar de moderne versie kan ook van moderner materiaal zijn.